Op 19 maart jl. is Hein Calis overleden. Velen zullen zich Hein herinneren. Van 2007 tot 2017 is hij voorzitter geweest van het PKG.

 

Hein kreeg bij elkaar wat anderen niet lukte: dirigenten, solisten, eigenzinnige muziekstukken. Niets was hem te gek. Met zijn creatieve geest en brede muzikale kennis stuwde hij het Projectkoor omhoog. En de vrouwen uit het bestuur wist hij op één of andere manier altijd aan zijn zijde te krijgen.

 

In 2013 openbaarde zich een aan ALS gerelateerde ziekte bij Hein. Tijdens de Estland-reis in 2016 zong hij nog mee, maar later moest hij daar noodgedwongen mee stoppen. Even later beëindigde hij ook het voorzitterschap. Het weerhield hem er niet van nog af en toe in zijn rolstoel aan te schuiven bij brainstorm-sessies door de diehards van het PKG over de voortgang van ons koor. Tijdens zijn ziekte hebben we Hein leren kennen als een man met een grenzeloos optimisme en doorzettingsvermogen.

 

Een PKG-delegatie met ook oud leden heeft een bijdrage geleverd aan de afscheidsdienst. Op verzoek van Hein zongen we met begeleiding van het Weidler kwartet “A great rose tree”, in het verleden speciaal voor het project “The birth of music” gecomponeerd door Rokus de Groot, boezemvriend van Hein. Dirigent Jonathan Ploeg heeft onze bijdrage in goede banen geleid. Op weg naar zijn laatste rustplaats op de Heilig Landstichting hebben wij, samen met genodigden, Hein uitgeleide gedaan onder het zingen van de mantra “De noche iremos”.

 

Het was een eer om bij dit warme, indrukwekkende afscheid van Hein te zijn.

 

Fien Hüsken.