KOORSCHOLING (door Wolfgang Lange)

Koorscholing is een belangrijk item binnen de activiteiten van Projectkoor Gelderland. We vinden het noodzakelijk dat zangers de gelegenheid krijgen om zich te bekwamen en daarmee de kwaliteit van het koor ondersteunen. We stimuleren dat door het regelmatig aanbieden van een scholing.

Een illustratie: Met een verse partituur voor je neus, ziet het er 'zingbaar' uit. Maar hoe start je effectief met de studie van een nieuw koorwerk? In de scholing leer je hoe het ritme van de tekst een eerste houvast biedt. Het uitspreken van die tekst, eerst langzaam en later in het goeie tempo en later in het ritme van de muziek. Bij het treffen van de goede noten blijkt er een verschil tussen opgaande en neergaande muzikale lijnen en de manier waarop je met je mond de klinkers van samenhangende woorden vormt. Zulke zaken blijken de koorklank stevig te bepalen en dat leer je tijdens de scholing. En zo is er nog veel meer..........

 

Onze ervaring is dat koorscholing een zeer goede voorbereiding op een project is. Daarbij is onze dirigent Wolfgang Lange een specialist in dit soort koorbegeleiding en doet dit volgens de deelnemers op een ontspannen en zeer prettige manier. Koorscholing is bovendien een ongedwongen wederzijdse kennismaking. Doe je als nieuwe zanger mee aan de koorscholing dan is soms een stemtest voor deelname aan een project niet meer nodig.

 

Recent organiseerden we een scholingsproject dat voorbereidde op het najaarsproject. Onderdelen van Ode aan het Vuur zijn gebruikt binnen de vaste onderwerpen van de scholing zoals stemvorming, koorzingen, partituur-lezen en zelfstandig kunnen instuderen. Dit laatste is een belangrijk item omdat het projectkoor hierop een sterk beroep doet vanwege de beperkte gezamenlijke repetitietijd.

 

In maart 2024 zijn 3 vrijdagavonden gepland waarin RITME een rode draad is, ter voorbereiding op de Gran Misa Tango volgend najaar. 

Data: vrijdag 1, 15 en 22 maart 19 - 22 uur

Kosten: € 60 voor 3 avonden


Inschrijving is open voor alle zangers

 

 

 

GELREPAS EN MEEDOEN-REGELING NIJMEGEN

Ben je in het bezit van de Gelrepas of kom je in aanmerking voor Meedoen-Regeling van de Gemeente

Nijmegen dan kun je tegen een gereduceerd tarief aan dit project deelnemen. 

 

Reageer via Facebook of Twitter