DE STEM VAN WATER 

 

Dom water. Beukt en striemt de pijlers van de brug die zwijgend schrap staat tegen overgave. Eeuw
na eeuw is wat hij weet het binden van twee oevers. Waakzaam, moe.(…)

Zo luidt de eerste strofe van het gedicht van Anna Enquist ‘Als water ben ik uitgestort’.

 

In 2023 cirkelt het programma van Projectkoor Gelderland rond water en vuur. De elementen die verbonden zijn met groei en warmte, met leven en dood. Het voorjaarsproject richt zich op het water dat in het driestromenland tussen Rijn, Waal en IJssel altijd dichtbij is. Rivierwater komt uit onze kraan en bij vlagen regent het steeds heviger. Desondanks ontstaat tegenwoordig ook bij ons een tekort aan water. Grond en gewassen verdrogen.

 

Programma

Het repertoire van dit project brengt diverse aspecten van water naar voren. Zo komen in The Miracle of the Spring voor koor en percussie van Bob Chilcott zowel de levenskracht van water als het tekort, de droogte, aan bod. Charles Bennett schreef de teksten voor de vijf delen. 

Peteris Vasks vond voor Plainscapes inspiratie in zijn wandelingen door het weidse Letse landschap, een werk met een jubelend einde, als de lente arriveert. Vasks schreef in de Sovjettijd voor koren verschillende ‘silent songs’, sprekende maar woordenloze liederen, waaronder Plainscapes. Alsof het landschap tot je spreekt. Dit werk voeren we uit met twee getalenteerde jonge musici, violiste Zita Verbeeck en celliste Jasmijn de Graaff

In het werk van zijn landgenoot Esenvalds worden etherische rivieren tot leven gebracht, rivieren van licht die bij noorderlicht langs de hemel scheren.

De Bijbelse rivieren van Babylon worden bezongen in een compositie van Arvo Pärt. Van Barber en Elgar staan enkele a capellaliederen op het programma waarin je het water kunt horen stromen.

Een speellijst van de werken die op het programma staan vind je via
https://open.spotify.com/playlist/1S7nxZYvRLkszNqHJaTSeD?si=f88e1108721a4005

 

Dit programma voor een koor van 35 - 40 zangers in een evenwichtige stemverdeling voeren we uit onder de bezielende leiding van onze dirigent Wolfgang Lange. Meld je snel aan via de link hiernaast, uiterlijk vóór 20 december. In enkele werken is ruimte voor solo-stemmen uit het koor (sopraan en bas). Is dit iets voor jou? Vermeld dit dan bij je inschrijving. Bij de tutti-repetitie van27 januari worden de zangers geacht 80% van de noten te kennen. Links naar oefenbestanden komen beschikbaar. 

 

Dirigent:         Wolfgang Lange

Kosten:           €135

Kosten bladmuziek: ca €35

 

Repetitiedata:

zondag 8 januari - KICK-OFF / STUDIEDAG

vrijdag 13 januari (voor tenoren an bassen)

vrijdag 27 januari

zaterdag 11 februari

zaterdag 25 februari (laatste weekend voorjaarsvakantie Zuid)

vrijdag 3 maart

vrijdag 17 maart

vrijdag 31 maart

zaterdag 8 april (paaszaterdag)

vrijdag 14 april  

vrijdag 21 april generale repetitie

Koorrepetities worden geleid door Wolfgang Lange.

Locatie: ntb (Arnhem, Elst, Huissen)

 

Concerten:

zaterdag 22 april 2023, aanvang ntb

zondag 23 april 2023, aanvang ntb

We zijn nog op zoek naar passende concertlocaties voor dit programma.

 

Projectkoor Gelderland streeft ernaar om zangers en publiek te verrassen en legt de muzikale lat hoog. Om dit te bereiken zorgt het PKG voor een goede organisatie en met elkaar zorgen we voor een prettige sfeer tijdens de repetities, zo leert de ervaring.

 

Voor dit project zijn we wederom genoodzaakt om de deelnemersbijdrage te verhogen tot €135. Gelrepas en Meedoenregeling Nijmegen zijn van toepassing. Mocht je hiervoor niet in aanmerking komen en de gevraagde bijdrage is een belemmering voor je, dan is het mogelijk voor een gereduceerd bedrag mee te doen. Neem daarvoor contact op via koorleider@projectkoorgelderland.nl

 

GELREPAS EN MEEDOEN-REGELING NIJMEGEN

Ben je in het bezit van de Gelrepas of kom je in aanmerking voor Meedoen-Regeling van de Gemeente

Nijmegen dan kun je tegen een gereduceerd tarief aan dit project deelnemen. 

 

 

Reageer via Facebook of Twitter