Dit project werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van:

Uit het concert op 23 april in de Vredebergkerk in Oosterbeek

Helen Ostafew - Faith

Helen Ostafew - May God remember (ged)

Helen Ostafew - Death is not an end (ged)

EINDELOOS LICHT

We kunnen terugkijken op zeer geslaagde concerten in de Vredebergkerk in Oosterbeek en de Boskapel in Nijmegen

 

‘Eternal Light’ van de Britse componist Howard Goodall vormde hierin het centrale deel, een Requiem voor gemengd koor, strijkensemble, harp en piano, met solo’s van sopraan en tenor/bariton.

Het Requiem is een eeuwenoude traditie van de dodenmis, de muzikale uitgeleide van een dierbare die het leven laat. In de loop der tijd heeft deze traditie zich steeds vernieuwd. Goodall wilde dat zijn Requiem tot troost en hoop kon zijn voor de nabestaanden. Hij verving een deel van de Latijnse teksten door een bloemlezing uit de rijke Engelse literatuur en maakte een eigentijdse, bijna filmische compositie van het klassieke Requiem. In The Guardian schreef hij: “In dit Requiem geen zekerheden over de dood als bevrijding of overgang naar ‘een betere plek’. Wel de erkenning dat de overledene door leeft in het hart en de herinnering van anderen, dat liefde de dood overleeft en dat een krachtige en universele beleving van licht gedeeld wordt door mensen met een bijna-dood-ervaring. De dood zien als een weg naar het licht sluit aan bij deze ervaringen en is niet in tegenspraak met de lessen van wereldreligies. En het allerbelangrijkst, het is wat je wilt voelen als je een dierbare verliest”.  Luistervoorbeeld 

Ook staan in dit project delen van het ‘Requiem for Humanity’ van Helen Ostafew op het programma. Zij brak met de liturgische structuur van de katholieke mis en gebruikte naast teksten uit het traditionele christelijke Requiem ook teksten uit het Boeddhisme, het Jodendom en het Hindoeïsme, met toevoeging van citaten van Ghandi en andere inspirerende leiders. Luistervoorbeeld

Het programma wordt gecompleteerd met ‘The Rose’ van Ola Gjeilo en delen van ‘The Sacred Veil’ van Eric Whitacre, met piano en cello.

 

Na onze succesvolle samenwerking met het Weidler Kwartet bij ‘Stemmen van over zee’ werken we in dit project wederom met hen samen. Zij zijn de aanvoerders van een strijkersensemble van gevorderde amateurs en openen het concert met Drop after drop van de Oekraïense componist Maxim Shalygin. Dit werk voor strijkkwartet schreef hij in opdracht van Festivals for Compassion. Het ging 17 maart in premiere. De reis van het stuk langs verschillende concerten en festivals kan worden gezien als een daad van solidariteit met alle mensen die lijden onder de zinloze oorlog in Oekraïne, als een roep om vrede en een ode aan compassie. 

CONCERTEN

Zaterdagavond 23 april 2022 Vredebergkerk Oosterbeek

Zondagmiddag 24 april 2022 Boskapel Nijmegen

 

<<  Een beeld van het concert van zaterdagavond 23 april, Vredebergkerk in Oosterbeek

 

Projectkoor Gelderland streeft ernaar om zangers en publiek te verrassen en legt de muzikale lat hoog. Om dit te bereiken zorgt het PKG voor een goede organisatie en met elkaar zorgen we voor een prettige sfeer tijdens de repetities, zo leert de ervaring.

GELREPAS EN MEEDOEN-REGELING NIJMEGEN

Ben je in het bezit van de Gelrepas of kom je in aanmerking voor Meedoen-Regeling van de Gemeente

Nijmegen dan kun je tegen een gereduceerd tarief aan dit project deelnemen. 

 

 

Reageer via Facebook of Twitter