RONKEN MET ROSSINI, EEN STABAT MATER MET TEMPERAMENT

Liefhebbers van Rossini, opgelet! Er komt weer een project met één van zijn onnavolgbare Italiaanse bijdragen aan het religieuze repertoire. Samen met ons Brabantse partnerkoor ZNCK en het Symfonisch Collectief Breda, wordt in het najaar van 2018 het Stabat Mater van deze grootmeester uitgevoerd. Een uitbundig werk met 4 solisten en groot orkest waarin Rossini in de “blessuretijd” nog even alle registers uit zijn opera-carrière opentrekt: van jubelende aria’s en ronkende bravura tot een diep bewogen a capella-koor.

 

Rossini werd in 1831 door de hooggeplaatste geestelijke Fernández Varela onder druk gezet om een Stabat Mater voor hem te componeren. Hij stemde toe onder de strikte voorwaarde dat het werk niet in de openbaarheid zou komen. In het werkproces werd Rossini ernstig gehinderd door heftige aanvallen van ischias en halverwege vroeg hij zijn jeugdvriend Giovanni Tadolini de compositie te voltooien. Twee jaar later werd het samengestelde stuk als 100% Rossini voor Varela in Madrid uitgevoerd. Dit alles leverde lange en verbitterde juridische strijd op waarmee Rossini verdere publicatie van het hybride werk kon voorkomen. Hij verkocht de rechten alsnog aan een andere uitgever en verving de delen die niet door hem waren gecomponeerd. In het Théâtre Italien in Parijs, vond de officiële eerste uitvoering plaats op 7 januari 1842. Een daverend succes waarbij het publiek zelfs Rossini’s naam scandeerde!

Naast het Stabat Mater van Rossini stond tevens de Missa Pro Populo van Muratori op het programma.

Dirigent

Rick Muselaers (1986) volgde de opleiding Docent Muziek en studeerde cum laude af voor koordirectie aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Louis Buskens. Hij studeerde orkestdirectie bij Arjan Tien en vervolgde zijn studie bij Martin Wright.
Rick is momenteel dirigent van diverse kamerkoren en artistiek leider van het Zuid Nederlands Concert Koor, dat hij in 2008 oprichtte. Als gastdirigent heeft hij gewerkt met het Nederlands Operakoor (Puccini, La Bohème), Nederlands Concertkoor (Puccini, Turandot; Rachmaninoff, Vespers; Beethoven, 9e symfonie), Groot Omroepkoor (Pizzetti, Requiem; Mahler, 2e symfonie) en Gauteng Opera Chorus Johannesburg (Verdi, La Traviata). Hij was assistent bij diverse maestri waaronder Arjan Tien voor het WDR Rundfunkorchester, het Cape Philharmonic Orchestra en in opera producties zoals Puccini’s La Bohème en Mascagni’s Cavalleria Rusticana bij het Nationaal Opera Festival en het Fontys Conservatorium, bij Martin Wright (Groot Omroep Koor) and Jaap van Zweden bij Beethoven’s 9e symfonie met het Dallas Symphony Orchestra and Chorus.