Religieuze vervoering van een overtuigd scepticus

Er zijn van die stukken die je als ervaren koorzanger “een keer gedaan moet hebben” maar waar je niet snel de kans voor krijgt. Naast bijvoorbeeld Bachs Hohe Messe en de Missa Solemnis van Beethoven is Verdi’s Messa da Requiem er ook zo een. Een van de titanen uit de muziekliteratuur, met typerende grootse architectuur, veelkleurige en diep doorleefde composities, avondvullend en meestal gedacht voor bezettingen die nogal wat uithoudingsvermogen vergen van een zanger. Maar ook: een soort once in a lifetime ervaring die je boven jezelf uit kan tillen en de thrill kan geven die een grote productie eigen is. Kijk maar!

 

Zo’n kans was er dus nu voor zangers van Projectkoor Gelderland: in april 2017 meezingen in een uitvoering van de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi. Een grote productie van onze samenwerkingspartner Zuid Nederlands Concert Koor in samenwerking met het Symfonisch Collectief Breda. Op de site van ZNCK wordt het omschreven als “een meesterwerk vol drama en muzikale ontwikkelingen over sterfelijkheid, barmhartigheid en eeuwigheid”. Wat moeten we daar nog aan toevoegen?


Groot koor, omvangrijk orkest (8 trompetten!), en 4 solisten. Anderhalf uur prachtige muziek die in gloeiende tinten, huiveringwekkende stiltes en apocalyptische erupties de laatste gang van de mensenziel schildert als hij het aardse bestaan verlaat. Verdi’s Requiem is vaak versleten voor “een opera in liturgische uitdossing”. Dat was althans de kwalificatie die de grote Duitse dirigent Hans von Bülow er voor had, nog voordat hij er één noot van had gehoord. En dat oordeel heeft het werk lange tijd achtervolgd, en ook de uitvoering ervan in een kerkelijke context bemoeilijkt. Wie goed luistert hoort echter de diep gevoelde beleving van de Dag des Oordeels door de ziel van een Italiaanse grootmeester in de muziek. Verdi was overigens niet religieus, eerder een scepticus.

Dirigent

Het koor werd ingestudeerd door Rick Muselaers, de vaste dirigent van het ZNCK. Hij heeft ook alle uitvoeringen gedirigeerd.