Blaasorkest en koor verrassen publiek met muzikale ontmoeting

 

Stormwind en Lichtvleugel

Voor dit project is repertoire uitgezocht onder de titel Stormwind en Lichtvleugel, met als contrast een scheidslijn tussen muziek uit de Oude en Nieuwe Wereld. Centraal daarin staat de storm, als natuurfenomeen. Maar ook als metafoor voor het menselijk bestaan. In het muziekwerk ‘After the Storm’ van S. Melillo, dat NMWO en PKG samen ten gehore brengen, komt deze gedacte duidelijk naar voren. Je kunt je niet verweren tegen deze natuurgeweld en noodlottige rampen. Ook in Das Schicksalslied van Brahms, is  de ongewisheid van het menselijk bestaan aan de orde, tegenover de eeuwige gelukzaligheid van de geestelijke wereld. Maar je kunt als een herboren mens uit doorstane ellende tevoorschijn komen. Voorzien van antwoorden op levensvragen, bevleugeld met nieuwe inzichten en andere wegen waarlangs we naar het licht kunnen stijgen. Een thema dat ook in de andere concertwerken terugkomt van romantische componisten als L. van Beethoven, J. Haydn, R. Schumann, en van modernere componisten als R. Smith, S. Barber, J. Chorbajian, P. Dukas en E. Whitacre.

 

Unieke samenwerking tussen twee amateurgezelschappen

Zowel het Noviomagum Wind Orchestra als het Projectkoor Gelderland zoeken in hun programmering steeds naar uitdagende concerten die toch toegankelijk zijn voor een breed publiek. De unieke combinatie van blazers en koor, de twee sterkste tradities in de Nederlandse muziekwereld levert een verrassend resultaat op. Met dit eerste gezamenlijke project willen beide gezelschappen de rijke muzikale mogelijkheden van blaasmuziek en koorzang verkennen.

 

Noviomagum Wind Orchestra

Het NMWO is een symfonisch blaasorkest, opgericht in 2005. Het orkest heeft als doel op bovengemiddeld niveau verrassende en uitdagende muziek te brengen voor een breed publiek. Het orkest van zo’n 45 musici wordt gekenmerkt door ambitie en lef, wat niet alleen blijkt uit de speelstijl, maar ook uit de muziekkeuze en programmering, die ieder kwartaal wijzigen. Het NMWO is mede opgericht door en staat onder leiding van dirigent Lex Bergink, en heeft in haar korte bestaan al meerdere opmerkelijke concerten gegeven.

 

Projectkoor Gelderland

Het PKG is in 1997 opgericht om met een ensemble van geselecteerde amateur-zangers belangwekkende koormuziek in korte tijd in te studeren en uit te voeren. Elk jaar worden twee of drie projecten opgezet, waarvoor het koor steeds opnieuw wordt samengesteld. Naast uitvoeringen met a capella-programma’s werkt het Projectkoor ook jaarlijks mee aan concerten van het Symfonie Orkest Nijmegen, o.a. ter gelegenheid van de Dodenherdenking of bij de Kerstmatinee in de St. Stevenskerk. Het koor is opgericht door en staat onder leiding van dirigent Caspar van der Vinne.