REIS DOOR DE NACHT

Vier het einde van de zomer op een bijzondere plaats

Een zomeravond belevenis op een unieke plek in de omgeving van Nijmegen: het monumentale Gedenkpark in de Heilig Land Stichting. Met muziek en verhalen gaan we de midzomer op vrijdag 22 juni van een buitengewoon feeëriek kader voorzien. In deze avond en nacht vormt het park het decor van een eenmalige muzikale reis, die de bezoekers meevoert uit de geestdrift van de zomer naar een sfeer van verstilling en inkeer. Terwijl het laatste zonlicht langzaam verdwijnt, en onder het geboomte de schemering invalt, worden in dit decor op verschillende plaatsen in het park korte presentaties geboden. Een programma speciaal voor deze nocturne samengesteld rond het thema van de zonnewende: een tocht naar vervoering en verstilling.

Dit locatieproject is een gezamenlijk initiatief van het Begraafpark Heilig Land Stichting en het Projectkoor Gelderland. Voor het Projectkoor is een centrale rol weggelegd, met kleine vocale ensembles en een gezamenlijk optreden  aan het einde van het totale evenement. Naast het Projectkoor treden een aantal instrumentale formaties op, en mogelijk nog andere vocale ensembles. Er zal een op maat gemaakte verlichting komen om alle onderdelen van een passende entourage te voorzien.

Middelgroot koor én vocale ensembles met uitdaging

We hebben in ieder geval een middelgroot koor (minimaal 40 zangers) nodig om op een buitenlocatie op te treden. A capella, vier of vijf korte liederen die passen bij de sfeer en de intentie van de nacht.
Voor het evenement formeren we uit de PKG-zangers een aantal vocale ensembles. Dat gebeurt tijdens een workshop waarbij we onder leiding van een zangcoach aan de slag gaan met geselecteerd muzikaal materiaal. Geen ingewikkelde stukken, maar makkelijk zingbaar in diverse bezettingen. Aan het einde van de workshop worden de definitieve ensembles vastgesteld + het repertoire dat elk ensemble verder gaat instuderen voor het concert op locatie. Elk ensemble bereidt een optreden van ca. 10 minuten voor, ca. 3 of 4 liederen. Elke groep werkt zelfstandig verder tijdens de repetities en krijgt begeleiding van de zangcoach.

Publiekscarrousel

Bij het concert wordt elk vocaal ensemble op een markante plaats in het Gedenkpark neergezet. Het publiek, verdeeld in groepjes van ca. 20-25 personen trekt van de ene plaats naar de andere, waar het telkens een presentatie van 10 minuten krijgt. Zo geeft elk ensemble zijn presentatie 6x, met korte tussenpozen waarin het publiek naar een volgende locatie wordt geleid.Een geheel “anders dan anders” project – nu eens niet op een regulier podium, maar in een overweldigende natuur. Verrassend en gedurfd dus. We zoeken zangers die zich in die uitdaging herkennen.

Dirigent en zangcoach

Voor dit project hebben we contact gelegd met Jonathan Ploeg, een jonge zanger en dirigent. Hij komt uit een muzikaal gezin, speelde negen jaar met veel plezier hobo, maar werd uiteindelijk enthousiast voor het zingen. In 2010 besloot hij naar het conservatorium (HKU) te gaan, waar hij in 2015 met honneurs afstudeerde bij Jón Thorsteinsson en Rob Vermeulen voor resp. klassieke zang en koordirectie. Sindsdien zong hij als tenor een aantal rollen; Gloria Cassis in de operette ‘Les Brigands’ van Jacques Offenbach onder leiding van Roel Vogel en Monostatos uit de Zauberflöte van W. A. Mozart onder leiding van Hans Leenders (2014). In 2014 en 2016 zong hij in de producties van operagroep The Fat Lady, waar hij momenteel tevens werkt als productieleider. Sinds de oprichting in 2013 maakt hij deel uit van het mannenkwintet Olga Vocal Ensemble.

Als dirigent staat hij samen met zijn jongere broer Imre voor het succesvolle Kamerkoor JIP. Daarnaast geeft hij regelmatig stemvorming aan koren.