JOHANNES VAN DAMASCUS
PKG heeft een zwak voor koordirigenten die zelf zingen, niets leerzamer dan dat. Op 7 en 8 maart 2026 geven we twee concerten met Leenke de Lege, die naast dirigent ook Slavisch taalkundige is en zong bij o.a. Cappella Amsterdam. Zij brengt ons op aanlokkelijk onbekend terrein, met wederom een Nederlandse première in het vooruitzicht! De repetities starten 25 oktober 2025.
We zouden haast vergeten dat er andere Russische geluiden zijn dan nationalistische. De twee bijna vergeten tijdgenoten Tanejev en Kastalski zijn in Nederland zelden te horen. Tanejevs cantate over Johannes van Damascus, een Byzantijnse theoloog uit de 8e eeuw, is een spirituele en filosofische overpeinzing over de dood. Hartverwarmende muziek, met sfeervolle Russische melodieën maar gecomponeerd op een manier die eerder aan Bach en Westerse renaissancecomponisten doet denken!
De cantate Ioann Damaskin, oorspronkelijk voor groot koor en orkest, is onlangs door de musicoloog Graham Hair bewerkt tot een transparante versie voor koor en strijkkwintet, die dit jaar in Schotland voor het eerst wordt uitgevoerd. Aan PKG de eer dat in Nederland te doen, op 7 en 8 maart 2026. Luister naar deze link (https://www.youtube.com/watch?v=Hw0k1R1m3Ns) en probeer je voor te stellen hoe de kamerversie zou kunnen klinken.
Kastalski’s Requiem for Fallen Brothers, dat werd gecomponeerd ter nagedachtenis van alle (niet alleen de Russische) geallieerde gevallen soldaten in WO I, groeide uit tot een internationaal herdenkingswerk waarin hij Britse, Servische, Franse en Amerikaanse muzikale invloeden verwerkte. Troostrijke muziek in onze huidige, bizarre tijden. Wij zingen enkele delen uit dit werk. Luister voor een indruk naar https://youtu.be/cM4_317ca1k?si=KJA5km5noYKSI2u-
De werken van Tanejev en Kastalski worden omlijst door sfeervolle instrumentale intermezzi en
enkele korte a capella-composities, waarover op een later moment wordt besloten. Dit geeft
ons de ruimte om op een passende manier te reageren op de dan actuele situatie in de wereld.
Wij willen laten zien dat wij onderscheid maken tussen de oprecht vredelievende muziek van de
componisten Tanejev en Kastalski en de oorlogszuchtige geluiden die momenteel vanuit Rusland
te horen zijn. Op dit moment gaan de gedachten naar Engelstalige werken waarin de zoektocht
naar rust en vrede tot uiting komt.