2020 Stemmen van over zee  

Projectomschrijving

 

 

Een Baltische zang

Een gezoem van talloze stemmen klinkt van over zee,
honderdduizenden liederen, myriaden,
verzameld, onverzameld, vergeten, herontdekt,
generaties die zingen naar generaties,
wachtwoorden overdragen, dan zelf ontslapen.

Muziek uit Baltische landen

Zo begint een gedicht van de Estische schrijver Ivar Ivask over de zangtradities  in de Baltische landen, waar het zingen in koren tot een nationaal symbool is verheven. Dat levert een bijna onuitputtelijke schat aan onbekende, maar schitterende koorcomposities op. Wat een feest om daar een concertprogramma uit te maken! Van de schijnbaar eenvoudige, ritmisch sterke dansliederen tot de verstilde hymnes. Vol levenskracht en kristallen akkoorden, klankstapelingen die doorstraald zijn met het heldere noordelijke licht.

We werken in dit project samen met het Weidler strijkkwartet en een door hen geleid strijkorkest. Om het niet al te ingewikkeld te maken kiezen we voornamelijk voor werken op Latijnse tekst, naast twee of drie korte liederen in de landstaal. Muziek van de Let Pēteris Vasks, de Litouwer Ēriks Ešenvalds en natuurlijk van de Est Arvo Pärt.

Repertoire

Het programma is samengesteld rond drie substantiële stukken. Pēteris Vasks zette Dona nobis pacem op muziek in 1996. De tekst bestaat alleen uit deze drie woorden, genoeg om weer te geven wat Vasks wilde zeggen. Traag ontvouwt de muziek zich vanuit één ijle toon tot een smeekbede in stralend forte.
We hernemen de prachtige Mariahymne Salve Regina (2001/2011) van Arvo Pärt die we eerder zongen, o.a. tijdens de Estlandtournee in 2016.
Tenslotte In Paradisum (2012) van Ēriks Ešenvalds. Een muzikaal gebed voor zijn moeder, die overleed op de ochtend van de première. Het koor zingt in 8-stemmige gedragen klankstapelingen terwijl een solo-cello en altviool eromheen fladderen als gevleugelde engelen, die de dierbare overledene naar het paradijs dragen.
Daarnaast – om het geheel wat luchtiger te maken – ook een oude bekende, Ma tulen hilja van Cyrillus Kreek. Het lied over de dromer die te laat bij het zangfestijn komt, zingen we deze keer in de nooit uitgegeven versie voor mannenstemmen. Dindaru dandaru, ozolini een vrolijk danslied uit Letland.

Dirigent

Dit project is het eerste programma waarin we met Wolfgang Lange werken. Wolfgang studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek en Christian Schneider. Hij was freelance hoboïst in diverse binnen- en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan, nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is o.m. dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble, het Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne en het Luna Kamerkoor in Utrecht. Hij leidt tevens de Cantorij in de Stevenskerk.

Het Weidler kwartet

Dit kwartet ontleent zijn naam aan de eigenzinnige Neurenbergse vioolbouwers Karl en Hartmut Weidler, die door enkele vernieuwingen in de constructie en door het gebruik van andere houtsoorten nieuwe mogelijkheden tot stand brachten voor alle instrumenten in het strijkkwartet. Het Weidler Kwartet dat voornamelijk op deze instrumenten speelt, ziet het als een uitdaging om deze vernieuwingen in klank om te zetten. Sinds 2013 bestaat het kwartet uit Joris Boon (cello), Jorien van Tuinen (altviool), Mathilde Krabbe en Kees Paasen (1e viool).

Weidler060

Deelname en kosten

We gaan uit van een koor van maximaal 40 zangers in een evenwichtige stemverdeling (SATB). Deelnemers moeten zelfstandig in hun partij kunnen zijn, met name vanwege de werken met stemdelingen tot 8-stemmig.

Deelnameprijs: € 110,=
Voor de bladmuziek maken we gebruik van een bundel met gekopieerde werken. Mogelijk moet een enkel werk aangeschaft worden vanwege de auteursrechten.
Ben je in het bezit van de Gelrepas dan kun je tegen een gereduceerd tarief aan dit project deelnemen.  M.i.v. 2020 geldt ook de Meedoen-Regeling van de Gemeente Nijmegen.

Repetitie- en concertdata

We starten op zaterdag 21 december gevolgd door repetities op 4 (optie), 18 en 26 januari alsmede op 8, 15 en 22 februari. Alles op zaterdagochtend (m.u.v. zondag 26.1) van 10-15 uur (in principe) in Elst. Eventuele wijzigingen hoor je z.s.m. via de koorleider.
Reserveer op 22 februari tijd tot 17 uur.
Generale: vrijdagavond 28 februari.
Er zijn twee concerten gepland: zaterdagavond 29 februari en zondagmiddag 1 maart 2020.

Wil je meedoen, schrijf je dan snel in via het tabblad Aanmelden hieronder!
Tenoren en bassen worden met name uitgenodigd om mee te doen.
Een stemtest voor ons nog onbekende zangers hoort tot de mogelijkheden.

 

Concerten & tickets

 

Concerten

 • 20:00 Vredebergkerk, Oosterbeek 0
 • 15:00 Grote kerk, Elst 0
 • 29 feb. 2020 (20:00) - Vredebergkerk, Oosterbeek 0 per ticket
 • 01 mrt. 2020 (15:00) - Grote kerk, Elst 0 per ticket

Ervaar “2020 Stemmen van over zee” zelf, bestel hiernaast uw kaartje voor een van de concerten.

Kaartjes bestellen

 • Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
kaartje(s) bestellen voor “2020 Stemmen van over zee”
 • Totaal: € 0,- U heeft nog geen concert(datum) geselecteerd.
 • iDeal logo

  Let op: Als het concert binnen 2 dagen plaatsvindt, kunt u geen kaartjes meer per post laten versturen. U kunt deze dan alleen nog afhalen bij de kassa.

  Media & reacties

  Media en reacties

  Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!

  Documentatie

  Documentatie