2020 Eindeloos Licht  

Projectomschrijving

Eindeloos Licht

In onze cultuurgeschiedenis zijn diverse momenten van hoop en houvast te vinden. Muzikaal gezien wordt de overgang naar een ‘tijd hierna’ al vele eeuwen gemarkeerd met een Requiem. Veel Requiems zijn gebaseerd op delen uit de  katholiek mis. Naast eeuwige vrede en rust is er in een klassiek Requiem ook de veroordeling en verdoemenis van iedereen die zich niet aan de katholieke code houdt. Gelukkig zijn er eigentijdse componisten die voor vernieuwing hebben gezorgd zodat het Requiem een breder publiek kon gaan aanspreken. De Britse componist Howard Goodall (*1958) is daarvan bij uitstek een voorbeeld.

Ook in onze huidige crisistijd is nog veel onzeker en zoeken we naar houvast. We hopen dat we na de zomer kunnen beginnen met voorzichtig herstel. Daarom wil Projectkoor Gelderland in het najaarsprogramma  graag het requiem Eternal Light van Goodall uitvoeren als centraal werk.
Het is een verre van klassiek Requiem voor gemengd koor, solisten, strijkers, piano en harp. Mede doordat een deel van de Latijnse teksten plaats heeft gemaakt voor een bloemlezing uit de rijke Engelse literatuur, maakte Goodall een eigentijdse, bijna filmische compositie van het klassieke Requiem.  In de Guardian schreef hij: ‘In dit Requiem geen zekerheden over de dood als bevrijding of overgang naar ‘een betere plek’, wel de erkenning dat de overledene doorleeft in het hart en de herinnering van anderen, dat liefde de dood overleeft en dat een krachtige en universele beleving van licht gedeeld wordt door mensen met een bijna-dood-ervaring. De dood te zien als een weg naar het licht sluit aan bij deze ervaringen en is niet in tegenspraak met de lessen van wereldreligies. En het allerbelangrijkst, het is wat je wilt voelen als je een dierbare verliest.’
Bij de première is het werk uitgevoerd samen met de dansers van Rambert Dance Company.

Eternal Light is in Nederland  nog zelden te horen geweest. Ons streven is dit werk, o.l.v. Wolfgang Lange uit te voeren met een groot SATB koor, strijkers, piano, harp en twee solisten. De komende tijd zetten we dit ambitieuze project in de steigers. In overleg met de dirigent, solisten en musici bepalen we het aanvullend programma voor koor en begeleiding. Om de begroting sluitend te krijgen doen we een beroep op subsidieverstrekkers en fondsen.

Repetitie- en concertdata

Vanwege het coronavirus is de start van dit project verschoven.
De repetities beginnen hopelijk nog dit jaar, de concerten zullen voor begin maart 2021 worden gepland.
Zodra hierover meer helderheid is wordt deze pagina hierop aangepast.

Deelname en kosten

We gaan uit van een koor van minimaal 40 zangers in een evenwichtige stemverdeling (SATB). Deelnemers studeren hun partij zelfstandig in met behulp van oefenbestanden.

Deelnameprijs: € 120
Bladmuziek:  € 15

Ben je in het bezit van de Gelrepas dan kun je tegen een gereduceerd tarief aan dit project deelnemen.  Ook de Meedoen-Regeling van de Gemeente Nijmegen geeft reductie.  

Wil je meedoen, schrijf je dan snel in via het tabblad Aanmelden hieronder!
Een stemtest voor ons nog onbekende zangers hoort tot de mogelijkheden.

Aanmelden

Aanmelden

Media & reacties

Media en reacties

Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!

Documentatie

Documentatie