2018 Rossini: Stabat Mater  

Projectomschrijving

Ronken met Rossini: een Stabat Mater met temperament

Liefhebbers van Rossini, opgelet! Er komt weer een project met één van zijn onnavolgbare Italiaanse bijdragen aan het religieuze repertoire. Samen met ons Brabantse partnerkoor ZNCK en het Symfonisch Collectief Breda, wordt in het najaar van 2018 het Stabat Mater van deze grootmeester uitgevoerd. Een uitbundig werk met 4 solisten en groot orkest waarin Rossini in de “blessuretijd” nog even alle registers uit zijn opera-carrière opentrekt: van jubelende aria’s en ronkende bravura tot een diep bewogen a capella-koor.

Rossini werd in 1831 door de hooggeplaatste geestelijke Fernández Varela onder druk gezet om een Stabat Mater voor hem te componeren. Hij stemde toe onder de strikte voorwaarde dat het werk niet in de openbaarheid zou komen. In het werkproces werd Rossini ernstig gehinderd door heftige aanvallen van ischias en halverwege vroeg hij zijn jeugdvriend Giovanni Tadolini de compositie te voltooien. Twee jaar later werd het samengestelde stuk als 100% Rossini voor Varela in Madrid uitgevoerd. Dit alles leverde lange en verbitterde juridische strijd op waarmee Rossini verdere publicatie van het hybride werk kon voorkomen. Hij verkocht de rechten alsnog aan een andere uitgever en verving de delen die niet door hem waren gecomponeerd.
In het Théâtre Italien in Parijs, vond de officiële eerste uitvoering plaats op 7 januari 1842. Een daverend succes waarbij het publiek zelfs Rossini’s naam scandeerde!
Met zo’n geschiedenis wil je dit project toch niet missen?
Naast het Stabat Mater van Rossini staat tevens de Missa Pro Populo van Muratori op het programma.

Dirigent

Rick Muselaers (1986) volgde de opleiding Docent Muziek en studeerde cum laude af voor koordirectie aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Louis Buskens. Hij studeerde orkestdirectie bij Arjan Tien en vervolgde zijn studie bij Martin Wright.
Rick is momenteel dirigent van diverse kamerkoren en artistiek leider van het Zuid Nederlands Concert Koor, dat hij in 2008 oprichtte. Als gastdirigent heeft hij gewerkt met het Nederlands Operakoor (Puccini, La Bohème), Nederlands Concertkoor (Puccini, Turandot; Rachmaninoff, Vespers; Beethoven, 9e symfonie), Groot Omroepkoor (Pizzetti, Requiem; Mahler, 2e symfonie) en Gauteng Opera Chorus Johannesburg (Verdi, La Traviata). Hij was assistent bij diverse maestri waaronder Arjan Tien voor het WDR Rundfunkorchester, het Cape Philharmonic Orchestra en in opera producties zoals Puccini’s La Bohème en Mascagni’s Cavalleria Rusticana bij het Nationaal Opera Festival en het Fontys Conservatorium, bij Martin Wright (Groot Omroep Koor) and Jaap van Zweden bij Beethoven’s 9e symfonie met het Dallas Symphony Orchestra and Chorus.

Aanmelden en repetitieperiode

Voor deelnemers uit de regio Arnhem/Nijmegen zijn er twee repetitie(zater)dagen in Elst, en wel op 29 september en 20 oktober (10 – 17 uur).  De regio Breda repeteert op 22 september en 27 oktober in Breda, waar overigens ook de zangers uit Arnhem/Nijmegen welkom zijn. Andersom is dat ook het geval.
Op 3 november repeteren alle deelnemers in Rosmalen (10 – 13 uur). Op 10 en 17 november zijn de repetities met het orkest gepland in Breda (10 – 17 uur).  Op 24 november is de generale en het concert in Breda.
Kijk voor meer informatie op de site van ZNCK.

Aanmelding: gesloten

Deelnamekosten: € 45,= (excl. bladmuziek).

Aanmelden

Concerten & tickets

 

Concerten

 • 24 nov. 2018 (20:15) - Bestel uw kaartjes voor dit concert via de link achter de datum hierboven 0,00 per ticket

Ervaar “2018 Rossini: Stabat Mater” zelf, bestel hiernaast uw kaartje voor een van de concerten.

Kaartjes bestellen

 • Voer een waarde groter dan of gelijk aan 1 in.
kaartje(s) bestellen voor “2018 Rossini: Stabat Mater”
 • Totaal: € 0,- U heeft nog geen concert(datum) geselecteerd.
 • iDeal logo

  Let op: Als het concert binnen 2 dagen plaatsvindt, kunt u geen kaartjes meer per post laten versturen. U kunt deze dan alleen nog afhalen bij de kassa.

  Media & reacties

  Media en reacties

  Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!

  Documentatie

  Documentatie