2017 Dies Irae  

Projectomschrijving

Religieuze vervoering van een overtuigd scepticus

Er zijn van die stukken die je als ervaren koorzanger “een keer gedaan moet hebben” maar waar je niet snel de kans voor krijgt. Naast bijvoorbeeld Bachs Hohe Messe en de Missa Solemnis van Beethoven is Verdi’s Messa da Requiem er ook zo een. Een van de titanen uit de muziekliteratuur, met typerende grootse architectuur, veelkleurige en diep doorleefde composities, avondvullend en meestal gedacht voor bezettingen die nogal wat uithoudingsvermogen vergen van een zanger. Maar ook: een soort once in a lifetime ervaring die je boven jezelf uit kan tillen en de thrill kan geven die een grote productie eigen is. Kijk maar!

Zo’n kans is er dus nu voor zangers van Projectkoor Gelderland: in april 2017 meezingen in een uitvoering van de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi. Een grote productie van onze samenwerkingspartner Zuid Nederlands Concert Koor in samenwerking met het Symfonisch Collectief Breda. Op de site van ZNCK wordt het omschreven als “een meesterwerk vol drama en muzikale ontwikkelingen over sterfelijkheid, barmhartigheid en eeuwigheid”. Wat moeten we daar nog aan toevoegen?
Groot koor, omvangrijk orkest (8 trompetten!), en 4 solisten. Anderhalf uur prachtige muziek die in gloeiende tinten, huiveringwekkende stiltes en apocalyptische erupties de laatste gang van de mensenziel schildert als hij het aardse bestaan verlaat.

Verdi’s Requiem is vaak versleten voor “een opera in liturgische uitdossing”. Dat was althans de kwalificatie die de grote Duitse dirigent Hans von Bülow er voor over had nog voordat hij er één noot van had gehoord. En dat oordeel heeft het werk lange tijd achtervolgd, en ook de uitvoering ervan in een kerkelijke context bemoeilijkt. Wie goed luistert hoort echter de diep gevoelde beleving van de Dag des Oordeels door de ziel van een Italiaanse grootmeester in de muziek. Verdi was overigens niet religieus, eerder een scepticus.

Dirigent

Het koor wordt ingestudeerd door Rick Muselaers, de vaste dirigent van het ZNCK. Hij zal ook alle uitvoeringen dirigeren.

Rick Muselaers (1986) volgde de opleiding Docent Muziek en studeerde cum laude af voor koordirectie aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Louis Buskens. Hij studeerde orkestdirectie bij Arjan Tien en vervolgde zijn studie bij Martin Wright.
Rick is momenteel dirigent van diverse kamerkoren en artistiek leider van het Zuid Nederlands Concert Koor , dat hij in 2008 oprichtte. Als gastdirigent heeft hij gewerkt met het Nederlands Operakoor (Puccini, La Bohème), Nederlands Concertkoor (Puccini, Turandot, Rachmaninoff, Vespers & Beethoven 9e symfonie), Groot Omroepkoor (Pizzetti, Requiem & Mahler, 2e symfonie) en Gauteng Opera Chorus Johannesburg (Verdi, La Traviata). Hij was assistent bij diverse maestri waaronder Arjan Tien voor het WDR Rundfunkorchester, het Cape Philharmonic Orchestra en in opera producties zoals Puccini’s La Bohème en Mascagni’s Cavalleria Rusticana bij het Nationaal Opera Festival en het Fontys Conservatorium, bij Martin Wright (Groot Omroep Koor) and Jaap van Zweden bij Beethoven’s 9e symfonie met het Dallas Symphony Orchestra and Chorus.

IMG_1532

Solisten

Op dit moment nog niet bekend.

Aanmelden en deelname

Er zijn twee uitvoeringen voorzien, beide in het weekeinde van 1 en 2 april. De repetities starten half januari, merendeels hele zaterdagen en 3 weekeinden. Deelnamekosten zijn € 75 (excl. bladmuziek). Je kunt meedoen aan dit unieke project door je in te schrijven op de website van het ZNCK.
Let op: om je aan te melden op de website van ZNCK moet je eerst een account aanmaken (op basis van je mail-adres). In het repetitieschema staan ook auditiedata; niet van schrikken: zangers die bij PKG bekend zijn hoeven GEEN auditie te doen om aan dit project te kunnen deelnemen.

De inschrijving sluit op 1 januari 2017. Laat deze kans op een bijzondere koorervaring niet aan je voorbij gaan!

Aanmelden

Deelnemers

Deelnemers

De onderstaande deelnemers van Projectkoor Gelderland zijn betrokken bij het project “2017 Dies Irae”.

 • Inge den Haan Inge den Haan Koorzanger/zangeres
 • Hansa Krijgsman Hansa Krijgsman Koorzanger/zangeres
 • Anne van Gasteren Anne van Gasteren Koorzanger/zangeres
 •  

Concerten & tickets

 

Concerten

 • 20:15 Grote Kerk, Kerkplein 2, BREDA nnb
 • 01 apr. 2017 (20:15) - Grote Kerk, Kerkplein 2, BREDA nnb per ticket

Ervaar “2017 Dies Irae” zelf, bestel hiernaast uw kaartje voor een van de concerten.

Kaartjes bestellen

 • Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
kaartje(s) bestellen voor “2017 Dies Irae”
 • Totaal: € 0,- U heeft nog geen concert(datum) geselecteerd.
 • iDeal logo

  Let op: Als het concert binnen 2 dagen plaatsvindt, kunt u geen kaartjes meer per post laten versturen. U kunt deze dan alleen nog afhalen bij de kassa.

  Media & reacties

  Media en reacties

  Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!

  Documentatie

  Documentatie