Projectomschrijving
Een zomeravond belevenis op een unieke plek in de omgeving van Nijmegen: het monumentale Gedenkpark in de Heilig Land Stichting. Met muziek en verhalen gaan we de midzomer op vrijdag 30 juni van een buitengewoon feeëriek kader voorzien. In deze avond en nacht vormt het park het decor van een eenmalige muzikale reis, die de bezoekers meevoert uit de geestdrift van de zomer naar een sfeer van verstilling en inkeer. Terwijl het laatste zonlicht langzaam verdwijnt, en onder het geboomte de schemering invalt, worden in dit decor op verschillende plaatsen in het park korte presentaties geboden. Een programma speciaal voor deze nocturne samengesteld rond het thema van de zonnewende: een tocht naar vervoering en verstilling.
Dit locatieproject is een gezamenlijk initiatief van het Begraafpark Heilig Land Stichting en het Projectkoor Gelderland. Voor het Projectkoor is een centrale rol weggelegd, met kleine vocale ensembles en een gezamenlijk optreden aan het einde van het totale evenement. Naast het Projectkoor treden een aantal instrumentale formaties op, en mogelijk nog een leerlingen groep van het Karel de Grote-college. Er zal een op maat gemaakte verlichting komen om alle onderdelen van een passende entourage te voorzien.
We hebben in ieder geval een middelgroot koor (minimaal 40 zangers) nodig om op een buitenlocatie op te treden. A cappella, vier of vijf korte liederen die passen bij de sfeer en de intentie van de nacht. Brahms, Schumann, Elgar – dat soort namen doen nu de ronde.
Voor de andere onderdelen van het evenement formeren we uit de PKG-zangers 4 vocale ensembles. Dat gebeurt tijdens een workshop-weekeinde waarbij we onder leiding van een zangcoach aan de slag gaan met geselecteerd muzikaal materiaal. Geen ingewikkelde stukken, maar makkelijk zingbaar in diverse bezettingen. Aan het einde van het weekeinde worden de definitieve ensembles vastgesteld + het repertoire dat elk ensemble verder gaat instuderen voor het concert op locatie. Elke ensemble bereidt een optreden van ca. 10 minuten voor, dus reken op 3 of 4 liederen. Elke groep werkt zelfstandig verder, maar krijgt tussentijds nog 2 keer een coachingsessie.
Bij het concert wordt elk vocaal ensemble op een markante plaats in het Gedenkpark neergezet. Het publiek, verdeeld in groepjes van ca. 20-25 personen trekt van de ene plaats naar de andere, waar het telkens een presentatie van 10 minuten krijgt. Zo geeft elk ensemble zijn presentatie 6x, met korte tussenpozen waarin het publiek naar een volgende locatie wordt geleid. Het belooft een geheel “anders dan anders” project te worden – nu eens niet op een regulier podium, maar in een overweldigende natuur. Verrassend en gedurfd dus. We zoeken zangers die zich in die uitdaging herkennen.
de Nederlandse Bachvereniging, Capella Amsterdam, Laurens Collegium Rotterdam, Bachkoor Holland, Kamerkoor Ars Musica en het Noëma-ensemble. Hij is dirigent van Het Haags Matrozenkoor, het Monteverdi Kamerkoor Utrecht, het Leids Cantate Consort, en het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort.
Wouter is er vurig van overtuigd dat de Nederlandse jeugd meer zou moeten zingen, en vanuit dat ideaal zet hij zich al sinds 2004 in voor kinderen en jongeren op basis- en middelbare scholen. Zo organiseerde hij talloze schoolprojecten rondom klassieke muziek, en maakt hij bij de Nederlandse Opera en Opera2day projecten met bovenbouwleerlingen van het voorgezet onderwijs.
Bij het Projectkoor Gelderland kennen we Wouter van het project The Birth of Music, waarin hij een repetitie overnam van Béni Csillag.
De repetitieperiode verloopt bij dit buitengewone project anders dan gebruikelijk. We beginnen op 13 en 14 mei met een workshop weekeinde, gewijd aan het zingen in kleine vocale ensembles. Tegelijkertijd wordt er ook een begin gemaakt met de koorwerken voor de afsluiting. De vocale ensembles die aan het einde van dat weekeinde zijn geformeerd, studeren op eigen initiatief en gelegenheid het gekozen repertoire in. Twee maal is er een coachingsessie voor alle ensembles, gecombineerd met een korte koorrepetitie. Zie voor alle details van data, tijden en lokaties de repetitiekalender hieronder (alleen zichtbaar als je ingelogd bent). Twee weken voor het workshop weekeinde wordt het muziekmateriaal verspreid, zodat je het weekeinde enigszins kunt voorbereiden.
De deelnamekosten zijn daarom lager dan gebruikelijk: € 74,50 ; en geen bijkomende kosten aan bladmuziek: voor dit project zullen we met digitaal verspreid materiaal werken.
De aanmelding voor dit project is inmiddels gesloten.
Deelnemers
De onderstaande deelnemers van Projectkoor Gelderland zijn betrokken bij het project “2017 Reis door de nacht”.
Concerten & tickets
Ervaar “2017 Reis door de nacht” zelf, bestel hiernaast uw kaartje voor een van de concerten.
Let op: Als het concert binnen 2 dagen plaatsvindt, kunt u geen kaartjes meer per post laten versturen. U kunt deze dan alleen nog afhalen bij de kassa.
Media & reacties
Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!
Documentatie