2016 Koorreis Estland  

Projectomschrijving

EEN UNIEKE KOORREIS NAAR ESTLAND

Het Projectkoor Gelderland en het Zuid Nederlands Concert Koor hebben gezamenlijk het initiatief genomen om met een groot koor in winter 2016 op tournee naar Estland te gaan. Het wordt een indrukwekkende ervaring! We zullen daar samenwerken met plaatselijke solisten, het orkest van de Järvi Academy en deelnemen aan repetities en het slotconcert van de internationale masterclass voor dirigenten van de Järvi Winter Academy. Daarna gaan we met het zelfde orkest en onder leiding van de Nederlandse dirigent Lukas Groen op tournee naar verschillende steden in Estland. Vanuit Nederland gaan we met minimaal 70 deelnemers naar Estland. Daar zal het koor worden aangevuld met zangers uit Estse koren. Zo maken we direct kennis met de plaatselijke koorcultuur. De repetitieperiode in Nederland staat onder leiding van Rick Muselaers.

De koorzang staat in Estland van oudsher hoog aangeschreven en kent nog steeds een grote traditie met vele koren van hoge kwaliteit. Als één fanatiek beleden voorliefde de Baltische landen verenigt, dan is het zingen in koren. Zelfs een klein land als Estland (1,5 miljoen inwoners) telt honderden koren. Iedere 5 jaar vindt in Tallinn een korenfestival plaats waar 25 tot 30.000 zangers aan deelnemen. Wat een feest moet het zijn om in zo’n land een concerttournee te maken! Er is zelfs een apart zangstadion voor gebouwd. Ook de rijke geschiedenis en eeuwenoude culturele bezienswaardigheden nodigen uit tot een grandioze concerttournee.

PROGRAMMA EN REPETITIES

De tournee vindt plaats van 21 t/m 28 februari 2016. Op het programma staan de Messa di Gloria van Puccini en het korte koorwerk La Nuit van Saint-Saens. Ook gaat het Salve Regina van Arvo Pärt uit het najaarsproject 2015 mee op reis. Vóór de koorreis is een korte repetitieperiode in Nederland. Deze wordt geleid door Rick Muselaers. De repetitieplaats is het gemeenschapshuis Perron 3 in Rosmalen. Aftrap op zaterdag 12 december 2015. Daarna ‘s zaterdags om de 14 dagen vanaf 9 januari 2016 een hele repetitiedag. Gedetailleerde informatie vind je hieronder in het repetitieschema (alleen zichtbaar als je ingelogd bent).

OVER DE DIRIGENT

Lukas-Groen

Tot 2008, toen Lukas Groen naar Estland verhuisde, werkte hij als dirigent van diverse orkesten en koren in en rond Bergen op Zoom. In 2009 werd hij benoemd tot muzikaal leider van Muusikaühing La Nota en als cursusmanager van de International Neeme Järvi Academy in Estland. Als gastdirigent gaf hij concerten met o.a. het Armeens Philharmonisch Orkest, Matav Hongaars Symfonie Orkest, en het Brabantsch Muzyk Collegie (met authentieke instrumenten). In 2005 stond hij voor het Novosibirsk Philharmonic Chamber Orchestra tijdens hun tournee in Nederland en maakte hij zijn debuut voor het Orkest van het Oosten. In verschillende festivals in Estland, Italië en Frankrijk trad hij op met o.a. het Orchestre National de Lyon (Besançon), het Besançon Kamerorkest, St. Petersburg Symphony Orchestra en het Pärnu Chamber Orchestra.

Lukas studeerde orkestdirectie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium en Musicologie aan de Universiteit Utrecht. Hij speelt trompet, cello en piano. Van 2002 tot 2004 studeerde Lukas aan de Neeme Järvi Summer Academy in Estland, waar Neeme Järvi en Jorma Panula zijn voornaamste docenten waren.

JÄRVI ACADEMY

De Järvi Academy is een internationaal ge­re­nom­meerde opleiding voor dirigenten met masterclasses in de zomer en de winter. De Academy werkt samen met instellingen als de Muziek A­ca­de­mie van Estland en het Menuhin Festival Gstaad Academy in Zwit­ser­land. Jonge dirigenten worden hier verder opgeleid door de ervaren maestro’s en docenten zoals Neeme Järvi, Gennady Rozhdestvensky, Paavo Järvi, Leonid Grin, Lukas Groen en vele anderen.

In de winter vindt traditiegetrouw de masterclass voor dirigenten plaats onder leiding van Leonid Grin en wordt er nauw samengewerkt met de Eesti Muusika Akadeemia in Tallinn. Uit deze samenwerking ontstaat een International Educational Week for Young Talent. Als koorlid ben je hier direct onderdeel van: je zingt in de repetitie en masterclass (je wordt gedirigeerd door verschillende jonge talentvolle dirigenten), er vinden verschillende lezingen en recitals plaats, je ontmoet jong talent en ervaren professionals uit alle hoeken van de wereld, en je hebt een direct en muzikaal contact met de Estse bevolking.

Affiche Estland

SOLISTEN

Tijdens de concerten in Estland werken we samen met drie solisten, allen afkomstig uit de Baltische staten.

Anna Denisova

Anna Denissova, sopraan (Rusland) meervoudig prijswinnares, zij won de o.a. tweede prijs bij het Pärnu Opera Festia 2013 en de eerste prijs bij de Pustina Vocal Competition in 2014. Zij maakt deel uit van de Young Opera Singers in St. Petersburg.

De bas-bariton Rihards Millers (1989, Letland) is solist bij de Letse Nationale Opera, heeft in Letland en Rome gestudeerd en was tweemaal prijswinnaar bij bij nationale competities. (Latvian Academy of Music and Svedbank Prize for Outstanding Artistic Achievements).

Rihards Millers
Endrik Üksvärav, tenor (1980, Estland), studeerde koordirectie en hoorn in Tallinn. Vanaf 2011 is hij zich meer gaan toeleggen op solozang en hij studeert sinds najaar 2012 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om zich verdeer te bekwamen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij treedt veelvuldig op als solist in oude muziekproducties onder leiding van Daniel Reuss, Tönu Kaljuste en Paul Hillier.
Endrik heeft in 2010 zijn eigen koor (Collegium Musicale) in Tallinn opgericht. Met dit koor werd hij al in 2011 “Estonian Choir of the year” en hijzelf ontving de prijs voor beste “young conductor of the year”. Dit koor gaat ons versterken bij de concerten.
Endrik-Üksvärav

Het kamerkoor Collegium Musicum uit Tallinn, winnaar van de prijs Koor van het jaar 2014, met componist Erkki-Sven Tüür

Collegium Musicale-2014 compr

HET REISSCHEMA

Zo 21 februari: 19:00 Vertrek vanaf Schiphol, Baltic Air BT 620/361 met tussenstop in Riga
23:59 Aankomst op Tallinn Airport; transfer en check-in Go Hotel
Ma 22 februari: 12:00 inzingen voor koor PKG/ZNCK
12:30 14:00 orkest / dirigenten masterclass
14:00 18:00 lunch en vrije middag (stadstour of Laulupidu)
18:00 kennismaking met Collegium Musicale (CM)
19:00 22:00 gezamenlijke koorrepetitie PKG/ZNCK/CM met pianist
Di 23 februari: Ochtend: vrij
12:00 inzingen voor koor PKG/ZNCK
12:30 14:00 orkest / dirigenten masterclass
14:00 19:00 lunch en vrije middag (stadstour of Laulupidu)
19:00 22:00 gezamenlijke koorrepetitie PKG/ZNCK/CM met pianist
Wo 24 februari:  Vabariigi aastapäev (Onafhankelijkheidsdag)
11:00 13:00  Masterclass koor a capella PKG/ZNCK/CM
14:00 lunch
Middag:  a capella concert (plaats en tijd nader te bepalen)
Avond:  vrij voor Onafhankelijkheidsdagfeesten
Do 25 februari: 09:00 Vertrek bussen naar Pärnu
11:00 Aankomst in Pärnu, check-in Viking Hotel. Stadsbezoek, lunch
14:00 17:00  Generale repetitie in Pärnu Concertzaal
19:00  Slotconcert dirigenten Masterclass
Vr 26 februari: 09:00  Vertrek bussen naar Paide
10:00 12:00 Tussenstop voor excursie in Sooma Naional Park
13:00 Aankomst en lunch in Paide Vallitorn
14:00 17:00  Generale repetitie in Paide Kultuurikeskus
19:00 21:00  Concert olv Lukas Groen (Paide Kultuurikeskus)
22:00 Vertrek bussen naar Tartu
23:00 Aankomst in Tartu, check-in Tartu Hotel
Za 27 februari: Ochtend:  Vrij
14:00 17:00 Generale repetitie in Vanemuine Concertzaal
19:00 21:00  Concert olv Lukas Groen (Vanemuine Concertzaal)
21:00 Afterparty met alle musici en koorzangers
Zo 28 februari: 10:00 Vertrek bussen PKG/ZNCK naar Tallinn Airport
12:00 Aankomst op Tallinn Airport
15:15 Vertrek Baltic Air BT 314/619 naar Schiphol, met tussenstop in Riga
17:55 Aankomst op Schiphol

 

Deelnamekosten

Tourneeprijs per persoon € 825
(op basis van 70 reizigers)

Inbegrepen:

 • Flight ticket Schiphol-Tallinn Airport met Estonian Air
 • Hotel 2 persoons kamer (logies & ontbijt) voor 7 nachten
 • meerprijs voor een 1-persoons kamer is € 20 per nacht
 • Bus transport naar alle concertplaatsen
 • Sightseeing
 • Organisatie en artistieke kosten

Deelname aan:

 • De Järvi Winter Academy –Estonian Music Academy Masterclass week
 • Toegang tot concerten en lezingen van de masterclasses
 • Samenwerking met Ests Koor en culturele uitwisseling
 • 3 concerten

Niet inbegrepen:

 • Privé uitgaven (lunches, diners etc.)
 • Repetitieperiode Nederland: € 50
 • Bladmuziek (reken op € 30)

Het is mogelijk om een (niet zingende) partner mee te nemen. De tourneeprijs is hetzelfde: € 825. De partner heeft dan dezelfde rechten op vervoer, bezoek masterclasses en recitals, en toegang tot alle concerten. Maar een partner heeft uiteraard geen kosten van bladmuziek of repetitieperiode in Nederland.

Belangstelling? INSCHRIJVEN!

Inmiddels is de Koorreis definitief geworden. De hotelreserveringen zijn gemaakt, de vliegtuigstoelen besproken. Op beperkte schaal kunnen we nog extra zangers meenemen. Je kunt je daarvoor aanmelden met ons formulier op internet. Je komt er door te klikken op onderstaande balk “Aanmelden”. Je inschrijving dien je te bevestigen door middel van een aanbetaling van € 50 (per persoon) op rekening NL28 INGB 0007 8250 88 t.n.v. Projectkoor Gelderland, Arnhem o.v.v. Koorreis Estland. Zonder aanbetaling is je inschrijving niet geldig! Let op: als je je ná toelating nog terugtrekt, vervalt de aanbetaling aan de organisatie.

Je kunt alle informatie over deze koorreis ook vinden in een pdf onder de tab “Documentatie”. Deze pdf kun je afdrukken of opslaan op je eigen medium.

Aanmelden

Deelnemers

Deelnemers

De onderstaande deelnemers van Projectkoor Gelderland zijn betrokken bij het project “2016 Koorreis Estland”.

 • Ann D’Haese Ann D’Haese Koorzanger/zangeres
 • Anneke Lems Anneke Lems Koorzanger/zangeres
 • Bram de Blecourt (ZNCK) Koorzanger/zangeres
 • Franca Raesen (ZNCK) Franca Raesen (ZNCK) Koorzanger/zangeres
 • Anita van Zanten (ZNCK) Anita van Zanten (ZNCK) Koorzanger/zangeres
 • Rick Muselaers Dirigent
 • Carien Leer Koorzanger/zangeres
 • Jan Martijn van der Werf (ZNCK) Jan Martijn van der Werf (ZNCK) Koorzanger/zangeres
 • Jos Thomassen Koorzanger/zangeres
 • Maria Severt Maria Severt Koorzanger/zangeres
 • Chantal Peters Chantal Peters Koorzanger/zangeres
 • Ineke Naber Ineke Naber Bestuur & organisatie Koorzanger/zangeres
 • Yvonne Kool Koorzanger/zangeres
 • Marijke Gelauff Bestuur & organisatie Koorzanger/zangeres
 • Hein Calis Hein Calis Bestuur & organisatie Koorzanger/zangeres
 • Francis Blum Francis Blum Bestuur & organisatie Koorzanger/zangeres
 • Trude van Wersch-Giezeman Koorzanger/zangeres
 • Paul van Wersch Koorzanger/zangeres
 • Anne van de Beld Koorzanger/zangeres
 • Fien Hűsken Koorzanger/zangeres
 • Petra Frère Koorzanger/zangeres
 • Jet Roobol Koorzanger/zangeres
 • Ria van Pelt Koorzanger/zangeres
 • Krijn Braber Krijn Braber Koorzanger/zangeres
 • Simone Houtman Simone Houtman Koorzanger/zangeres
 • Paul Ballhaus Paul Ballhaus Bestuur & organisatie Koorzanger/zangeres
 • Frans van de Poel Koorzanger/zangeres
 • Anne van Gasteren Anne van Gasteren Koorzanger/zangeres
 • Jeanne Jonkers Jeanne Jonkers Koorzanger/zangeres
 • Jean Bollen Koorzanger/zangeres
 • José Stals José Stals Koorzanger/zangeres
 •  

Concerten & tickets

 

Concerten

 • 25 feb. 2016 (19:00) - Bestel uw kaartjes voor dit concert via de link achter de datum hierboven 0,00 per ticket
 • 26 feb. 2016 (19:00) - Bestel uw kaartjes voor dit concert via de link achter de datum hierboven 0,00 per ticket
 • 27 feb. 2016 (19:00) - Bestel uw kaartjes voor dit concert via de link achter de datum hierboven 0,00 per ticket

Ervaar “2016 Koorreis Estland” zelf, bestel hiernaast uw kaartje voor een van de concerten.

Kaartjes bestellen

 • Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
kaartje(s) bestellen voor “2016 Koorreis Estland”
 • Totaal: € 0,- U heeft nog geen concert(datum) geselecteerd.
 • iDeal logo

  Let op: Als het concert binnen 2 dagen plaatsvindt, kunt u geen kaartjes meer per post laten versturen. U kunt deze dan alleen nog afhalen bij de kassa.

  Media & reacties

  Media en reacties

  Heeft u een van onze concerten van dit project bezocht? Dan horen we ook graag wat u ervan vond. Plaats hier ook uw reactie!

  Documentatie


  Video-impressie(s)