Ga terug

Eindhovens Dagblad over 2015 Auferstehung

8,5 “Zoektocht Mahler met verve gebracht”

‘Zoektocht’ Mahler met verve gebracht

DOOR ONZE CORRESPONDENT MARJOLIJN SENGERS
recensie klassiek

Ik had er in eerste instantie een hard hoofd in. Mahlers tweede symfonie, de zwaarste, de grootste en de moeilijkste die deze componist ooit heeft geschreven, gespeeld door Euregio Jeugdorkest. Deze symfonie, waarin Mahler zoekt ‘de poorten van de hemel te openen en de ziel met God te verenigen’, door honderd jongeren van 14 tot 24, hoe moeilijk kun je het jezelf maken. Maar die honderd jongeren sloegen zich er kranig doorheen.

Meer dan dat. Het eindresultaat was verbluffend goed. Met verve werd de zoektocht van Mahler begonnen, met overtuiging werd hij afgesloten. Euregio Jeugdorkest bestaat dit jaar dertig jaar. De opzet was en is jonge musici uit Nederland, België en Duitsland te laten kennismaken met de wereld van het symfonieorkest. Gemiddeld geeft het orkest tien uitvoeringen per jaar, onder leiding van vaste dirigent Hans Casteleyn.
Casteleyn had dit orkest, bestaande uit muziekschoolleerlingen en een enkele conservatoriumstudent, uitstekend voorbereid en dreef ze met vastberadenheid door de avond. Alle groepen presteerden op semiprofessioneel niveau, de slagkracht van de strijkers was bewonderenswaardig. De timing klopte, de klank was krachtig en homogeen. Er werd gaaf, zorgvuldig en exact gespeeld. Ook vocaal liet deze uitvoering weinig te wensen over. Mezzo Ine Carsauw en sopraan Annelies Meskens zongen hun partijen met gevoel en stijl, de timbres zeer geschikt voor deze laatromantische muziek, het Zuid Nederlands Concertkoor gaf de symfonie een aangrijpend en bevlogen slot.

Gehoord: Euregio Jeugdorkest onder leiding van Hans Casteleyn in Muziekgebouw Eindhoven op zaterdag 30 mei.

Terug naar het project Of lees meer persrecensies over al onze projecten