Geboren uit enthousiasme voor muziek

Het Projectkoor Gelderland is ontstaan in 1997 toen een groep enthousiaste amateurzangers uit de regio Arnhem / Nijmegen de Petite Messe Solennelle van Rossini uitvoerde onder leiding van Caspar van der Vinne. Het succes van deze als eenmalig bedoelde productie heeft er toe geleid dat er een nieuw project werd bedacht. En daarna nog een, en nog een, vijftien jaar lang met Caspar van der Vinne,  vaak in samenwerking met orkesten, blaasensembles of individuele instrumentalisten.
Na het afscheid van Caspar in 2012 werkten we met verschillende dirigenten aan afwisselende programma’s, die mede uit de koker kwamen van ons creatief leider Hein Calis. We kunnen terugkijken op een inspirerende samenwerking met Beni Csillag, Moniek Verhoeven, Wouter Verhagen en Jonathan van der Ploeg. Nu Hein Calis een stap terug moet doen, werken we sinds november 2019 voor langere tijd samen met dirigent en artistiek leider Wolfgang Lange.

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek en Christian Schneider. Hij was freelance hoboïst in diverse binnen- en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan, nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is o.m. dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble, het Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne en het Luna Kamerkoor in Utrecht. Hij leidt tevens de Cantorij in de Stevenskerk.

Organisatie

Projectkoor Gelderland is actief in de regio Arnhem/Nijmegen en werkt met een netwerk van gekwalificeerde amateurzangers (m/v). Ook gaat zij met enige regelmaat samenwerkingsverbanden aan met koren buiten de regio zoals het ZNCK. Koorscholing maakt vanaf 2019 deel uit van het aanbod aan onze zangers. Om een steeds beter wordende koorklank en uitstraling te bereiken voor een koor van steeds wisselende samenstelling moeten we namelijk wat extra’s uit de kast trekken.
Het bestuur bestaat uit Sandra Schuit (voorzitter), Henri Zwijnenberg (penningmeester), Paul Ballhaus (secretaris) en Leon Ruesen (lid). Koor- en projectleider is Trees Wesselingh. PR en communicatie wordt verzorgd door Francis Blum. Het Creatief team staat onder leiding van Hein Calis. En vele helpende handen van onze zangers maken de projecten mede mogelijk.

Selectie projecten

Goede herinneringen zijn Brahms’ Deutsches  Requiem en Dvorak’s Stabat Mater, uitgevoerd in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Met het Noviomagum Wind Orchestra zijn onder andere het Schicksalslied van Johannes Brahms en het Requiem van Frigyes Hidas ten gehore gebracht. In 2009 gaf het Projectkoor een scenische uitvoering van Mascagni’s Cavalleria Rusticana. Maar ook in kleinere bezettingen heeft het Projectkoor Gelderland van zich laten horen waaronder liedbewerkingen (Tot Schubert en verder) en teksten van Federico García Lorca (Jaca negra, luna rossa). In The Birth of Music stonden werken van Daan Manneke en Ton de Leeuw op het programma, een samenwerking met het Weidler Kwartet. Van Huis en Haard was een ontdekkingstocht naar Arabische en Oud-Nederlandse muziek, samen met Syrische musici.

Luister naar het Projectkoor

Meedenken of meewerken?

Heb je belangstelling om mee te denken en/of te werken aan het Projectkoor Gelderland?
Lijkt het je boeiend om in de organisatie van onze projecten actief te zijn? Laat het ons weten.

Samen een project organiseren
Of lees meer over deelname als zanger/zangeres