Koorreis Estland nagenoeg rond…

De mooie plannen voor de Koorreis naar Estland in februari 2016 hebben heel wat enthousiaste reacties opgeleverd. En terecht! want het is een unieke kans om intensief kennis te maken met hét korenland bij uitstek. In korte tijd zijn er zoveel aanmeldingen binnengestroomd dat we onze contacten in Estland hebben kunnen verrassen. Dirigent en programma-directeur van de Järvi Academy Lukas Groen was deze maand in Nederland en we hebben de gelegenheid te baat genomen om met hem te spreken over de plannen. Hij was aangenaam verrast door de belangstelling en heeft er alle vertrouwen in dat we het minimum aantal deelnemers bij elkaar krijgen.

lukas_groen

“Ik ga straks terug in de overtuiging dat de Winter Academy 2016 in Tallinn verrijkt zal worden met een prachtig, groot Nederlands koor,” zei hij bij het afscheid. “Wat mij betreft gaat dat feestje zeker door!”

Zo zien wij dat ook, maar we zijn nog niet helemaal waar we wezen willen. Om een echt groot Puccini-koor te vormen kunnen we in alle stemgroepen nog deelnemers plaatsen. Vooral heren! En er zit toch een mooie super-Italiaanse opera galmsolo voor de mannengroep in het Gloria…. alleen daarvoor al is het de moeite waard!

Inschrijving verlengd tot 1 augustus!

In goed overleg met onze partners bij ZNCK hebben we besloten de termijn voor aanmelding te verlengen tot 1 augustus 2015. Dat geeft je de kans om nog eens goed naar het aantrekkelijke programma te kijken, je vakantieplannen te herzien, met je werkgever of je partner te overleggen – kortom om je mind op te maken, en je te realiseren dat je deze kans toch niet onbenut aan je voorbij wilt laten gaan. Aanmelden doe je op de projectpagina Koorreis Estland. Klik in de honingraat links op Aanmelden en je word meteen doorgeleid naar het formulier op internet.

025ffd_b1ed7432182f42f492a4a4e5f2313766

Even afkijken bij onze voorgangers?

Deze zomer gaat het Philips Symfonie Orkest op tournee naar Estland (wie meegedaan heeft aan A Sea Synphony van ZNCK kent dat gezelschap). Jawel, naar de Järvi Summer Academy in Tallinn om daar deel te nemen als festivalorkest. En raad eens wie ze daar in het openingsconcert van het Glasperlenspiel-festival op de bok krijgen? Maestro Neeme Järvi himself! Apetrots zijn ze daar natuurlijk. Maar zoiets zou de koorreizigers in februari ook kunnen overkomen… de Estse connectie van het orkest is namelijk Lukas Groen. Lukas is een leerling en vertrouweling van Neeme Järvi en heeft daardoor een uitstekende ingang in het Estse professionele muziekleven.

Om alvast in de sfeer te komen

Onlangs zond de VPRO een documentaire uit over het digitale leven in Estland. Heeft niets met zingen of muziekfestivals te maken, maar het geeft een goed beeld hoe het land zich in korte tijd heeft ontwikkeld van een trotse, maar kale en grauwe Sovjetstaat naar een frisse frontrunner in Europa. Het élan en de ondernemingszin spat er van af. Mensen zonder poespas of dikdoenerij, die nieuwe kansen zien en die ook optimaal weten te benutten. En zie hoe een ontspannen president Ilves spreekt over nieuwe ideeën in Estland.
Wie meer wil focussen op de cultuur en de muziek van Estland moet vooral deze zomer het boek “Baltische zielen” van Jan Brokken mee naar de camping nemen. Lees hoe het leven van Arvo Pärt of violist Gidon Kremer is getekend door die drijvende kracht van muziek als wapen in een strijd om geestelijke en artistieke vrijheid. Dan kun je alleen maar denken: “Dat land wil ik zien, tussen die mensen wil ik staan.”

9789045026992

 

 

Koorreis Estland nagenoeg rond…