Koorreis Estland – de laatste kans om mee te gaan…

De voorbereidingen voor de koorreis naar Estland zijn in volle gang. De deelnemers worden uiteraard regelmatig op de hoogte gehouden, maar voor alle zangers die niet mee gaan of nog twijfelen….. toch even een laatste update…..

Om mee te beginnen: we vertrekken op 21 februari en komen terug op 28 februari. De contracten zijn getekend, de bladmuziek is binnen en de repetitieruimte voor de kick off en de repetities in Nederland zijn geboekt.  Na wat minnen en weer plussen staan we nu op 58 zangers en gaat er een groepje van 8 partners mee naar het prachtig winterse Tallinn. Daar gaan we, samen met een Ests koor, werken aan de samenklank onder leiding van Lukas groen en daarnaast een gerenommeerde koordirigent (koor masterclass). Het deelnemen aan de Masterclass voor jonge dirigenten van de Järvi Academy zal één van de vele hoogtepunten zijn van deze reis. Het is geweldig om mee te maken hoe de jonge dirigenten zich ontwikkelen van onzeker (of juist pompeus) naar ècht dirigeren, om te ervaren hoe ze meer en meer één worden met de muziek en van daaruit ons meenemen in hun muzikale interpretatie. (Ook bijzonder om mee te maken hoe wij zelf als koor in klank en samenzang groeien en vooral…leren kijken….:)

Maar… we repeteren niet alleen, we geven ook concerten. Op Vabariigi aastapaev (Onafhankelijkheidsdag) zingen we a capella een prachtig Ests lied (Ma tulen hilja), een aantal Nederlandse (bewerkte vierstemmige) Volksliederen en een lied van Janacek.   Daarnaast nemen we deel aan het slotconcert van de Järvi Academy in akoestisch één van de beste concertzalen van Estland: Konserdimaja Pärnu. Tot slot geven we concerten in Universiteitsstad Tartu en in het kleine Paide. In Paide, dat vrijwel in het midden van Estland ligt, omgeven door wijds boerenland en bossen,  maken we het echte Estland mee, zoals het nu is…….de schilderachtige houten huizen, stille rust in de traagheid van de tijd……maar ook reizen we terug in de geschiedenis en zien de sporen van Deense, Zweedse, Duitse en Russische overheersing. Zo is het Marktplein uit de 13de eeuw nog onveranderd…..naast alle historie bezit Paide echter ook een groot modern Cultuurcentrum waarbinnen zich de barokke concertzaal bevindt….

Zowel voor ons zelf als onze meereizende partners is er in elke stad die we aan doen, gelegenheid om rond te dwalen. Estland in de winter heeft een Dickens-achtige sfeer in de middeleeuwse steden Tallinn en Tartu en een weidse ongerepte wildernis buiten de steden, waarin de kleine dorpjes zich onopvallend verschuilen, witter in wit. Uiteraard worden er ook (facultatief) rondleidingen aangeboden. Wat we echter zéker gaan doen….. zingen op het geweldige schelpvormige 100 meter brede podium van de Laulupidu Grounds in Kariogli Park. De Laulupidu (Songfestival)  is Estlands best bewaarde geheim dat elke 5 jaar in Tallinn wordt gehouden en waar koren uit heel Estland aan meedoen. (Estland is een zingende natie die door te zingen haar onafhankelijkheid heeft veroverd) In een klein half uur komen daar uiterst gedisciplineerd en geregisseerd zo’n 30.000 zangers in klederdracht het podium opstromen…..een indrukwekkend gezicht. Wat zij ten gehore brengen is fenomenaal, probeer maar eens als dirigent 30.000 man gelijk te laten zingen terwijl de zanger uiterst links pas na luttele seconden zanger uiterst rechts hoort (!) Dat betekent uit het hoofd zingen en KIJKEN…..

Vier jaar lang zijn er voorrondes waar elk koor op dorp/stedelijk, regionaal en provinciaal aan meedoet en hoopt te worden uitgekozen. (For the record: elk zichzelf respecterend dorp heeft een meisjeskoor, een jongenskoor, een gemengd jeugdkoor, een vrouwenkoor, een mannenkoor, een gemengd koor, elke school kent minstens drie koren. Kortom het aantal koren in Estland is onovertroffen en onnoemelijk groot, zingen is een nationale ‘sport’.

Tot zover het laatste nieuws over de koorreis naar Estland….

Twijfelde je nog? Heb je nu veel zin gekregen om toch mee te gaan? Het kan nog!! Geef je hier op e en je ontvangt spoedig alle bladmuziek (voor zover nodig) en de thuisstudie kan beginnen……

Tot de 12e december hopen we…

Koorreis Estland – de laatste kans om mee te gaan…