Jubeljaar 2017

De jaren des onderscheids voor PKG

Op 16 oktober 1997 werd de Stichting Projectkoor Gelderland opgericht, door een groep enthousiaste koorzangers. Welk idee ze hadden over de levensduur weten we niet, maar feit is dat we nu 20 jaar verder zijn en PKG nog steeds bestaat, vitaal en meer volwassen. Dus 2017 is voor ons een jubeljaar, en dat zullen we laten merken! Het bestuur heeft de mouwen opgestroopt voor maar liefst 4 producties – een verjaardagscadeau voor alle PKG-aficionados. Allereerst voor onze zanglustige deelnemers, zij krijgen een aantal mooie en bijzondere projecten om zich mee te verbinden. En dan voor het publiek en onze volgers: bereid je voor op een jaar met niet te missen evenementen van het Projectkoor! We kunnen hier nog niet alles uit de doeken doen dus hou de website in de gaten, en spel elke Nieuwsbrief uit. Dan weet je zeker dat er niets onopgemerkt aan je voorbij gaat!

We zijn het jaar al in vliegende vaart begonnen, samen met onze partner het Zuid Nederlands Concert Koor. Op weg naar 2 grandioze uitvoeringen van het Requiem van Verdi. Grootse, dramatische muziek met groot orkest en een dito koorbezetting. Voor de concerten moet je wel een eindje reizen (Breda en Rotterdam), maar dat is de moeite dubbel en dwars waard. Lees er meer over elders op de website.
Dan starten we zeer binnenkort een voorjaarsproject op met een a capella programma van Engelse partsongs, puur PKG. In 2013 hebben we al eens zo’n project uitgevoerd, en daar denken we nog altijd aan terug. Wat kwam er toen een verrassende klank uit het koor tevoorschijn, zo anders dan we gewend waren. En wat bleek het inspirerend, muziek en poëtische teksten in een kleine bezetting tot klinken te brengen. Ook daarover meer informatie op de website.

Al een paar jaar koesteren we de wens om een echt lokatieproject op te zetten, helemaal toegesneden op een plek met een buitengewone uitstraling. We zijn daarover in gesprek met het begraafpark op de Heilig Landstichting. Een begraafpark, is dat nu een omgeving om een jubileum te vieren? Dat zou je niet denken, maar je weet: PKG is altijd verrassend, dus wacht maar af! We broeden op een muzikaal parcours door het landschapspark in de overgang van avond naar nacht. Waarbij het publiek steeds korte optredens krijgt van verschillende vocale en instrumentale ensembles. Uit te voeren rond de zomerzonnewende, eind juni.

In het najaar, meer in de buurt van de echte verjaardag van PKG, willen we uitpakken met een feestelijke productie. Iets buitengewoon bijzonder bovenmatig bewonderenswaardig aparts, waar we jaren later nog met plezier en lichte weemoed aan terug kunnen denken. Zoiets waarvan je tegen elkaar zegt: daar was je toch ook bij? Wat dat gaat worden is voorlopig nog geheim, het moet wel een beetje spannend blijven, dat verjaarscadeau. Blijf ons volgen, en hou je agenda rond die tijd open – dat is het enige dat er op zit!

Jubeljaar 2017